onsdag 1. februar 2023

10. desember 2022

 Da er det 10. desember. Denne dagen er menneskehetsrettighetsdagen. Dette er den dagen Alfred Nobel døde og dagen hvor Nobels fredspris deles ut. I heimen trenger vi gudskjelov ikke slike priser selv om jeg faktisk mener vegsjefen burde få en pris for tålmodighet. Ikke bare er han gift med undertegnede, men han har også tilbragt flere timer enn noen andre jeg kjenner på diverse ventesteder i det norske helsevesen. Applaus! De stuttbeinte er også gode på venting og da særlig når de vet at far skal komme hjem. Vinduskarmen her i huset er mer fylt av hund enn av blomster.

Dagens brev er fra 1914. Det var det året den første verdenskrigen startet, nærmere bestemt 28 juli det året. Brevet er skrevet av Julia Reit og det er så langt at denne gangen blir det utdrag. Carrie har tidligere skrevet at det er ikke mange nordmenn rundt der de bor. Så når det først kommer nordmenn på besøk er det nok ekstra stas. Det virker også som at avstandene gjør at når folk først kommer blir de en stund. Bildet i dag er av den ofte nevnte Knut Kjemhus og hans datter og to nieser. I dette brevet nevnes Panama utstillingen. Dette var: «Verdensutstillingen i San Francisco i 1915, med det offisielle navnet Panama-Pacific International Exposition, var en verdensutstilling avholdt i San Francisco, USA, mellom 20. februar og 4. desember 1915. Utstillingen ble offisielt avholdt for å feire ferdigstillelsen av Panamakanalen, men ble i byen sett som en god måte å vise omverdenen hvordan den vellykkede gjenoppbyggingen av San Francisco etter jordskjelvet som ødela byen 18. april 1906. Utstillingen ble bygget på et 2,6 kvadratkilometer stort område langs den nordlige delen av San Franciscos kyst» Dette var nok en stor opplevelse for alle som bodde i området, også for nordmennene.
Pigeon Point S.F March 15de 1914
Kjære broder Engebret
Tusen tak for dit lenge ventede brev, det må være over sex uger siden jeg modtog det men det blev nok lange før jeg kom til at svare paa brevet. Jeg har det nogsaa travelt og saa har vi alle haftsygdom og fælt daarlig. Det begynte først med saar hals i mitten af januar siden blev de sterkt forkjølet. Nu er vi da nogenlunde over det og føler bra. I januar havde vi den fornøyelse at have besøg af Marie, nest yngste datter til Knut Kjemhus. Hun og hendes mand ser sig rundt efter en frugthave ved kysten. Dem var hos os 6 dage og rejste saa til Carrie. Havde brev ifra hende mens dem var der . Hun siger dem skulde være hos hende minst to uger. Nu har jeg ikke hørt hvor dem drog hen siden jeg ikke ved om dem har fundet noget dem liker eller ei. Marie siger at hendes fader har blit gammal. Moderen er betydelig ynge, den ældste av sønnene er død for faa aar siden. Han bodde i Portland Oregon, Han var gift og har to børn efter sig. Anna den yngste datteren er ogsaa gift og bor i Oregon . Jeg venter at faa se hende naar Panama udstillingen blir i San Fransisco. Dem agter at komme dit om alt er vel med os da. Du spørger om vi har noen tanke paa at komme hjem i vaar. Vi har nok lyst du men for en familie på fem vil det tage for mange penge . Naar man har børn at bringe op og drage omsorg for blir nok pengene mere verdifulde og vi begynder at ældes saa vi maa være paapaselige om vi skal læge lidt til side . Det koster saa meget at leve nu for tiden. Det tager mere baade til mad og klæder efter som børnene blir større. Hils alle som spørger efter mig. Hils Anne og hendes familie. Ja saa vær du selv, Ragnhild, Stener og forældre på det kjærligste hilset fra os alle sammen. Lev da vel og herrens velsignelse være over dere alle. Fra Julia Reit

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar