onsdag 1. februar 2023

13. desember 2022

 Det er 13 desember. Luciadagen. Dagen da barn i hele Norge går med lys og synger sangen om Santa Lucia. Martyren Lucia som bad gud gjøre moren hennes frisk og som når det skjedd ga gaver til de fattige. For dette ble hun stemplet som heks og beordret brent. Det er nå litt usikkert om dette virkelig har skjedd, men likevel feires dagen i barnehager og skoler hvert år. Da jeg var liten skulle Lucia helst ha lyst langt hår. Også litt pussig siden Lucia nok uten tvil var køl mørk. Men i alle fall slapp jeg å gå fremst i Lucia toget. Men sangen er vakker og unger som synger er kjempekoselig så la oss fortsette med det.

Dagen brev er fra 1918. Det er Julia som er avsender. Hun og familien har nå flyttet til Angel Island men er fremdeles i San Fracisco området. Det er året hvor 1 verdenskrig tar en slutt og i dette brevet får vi et godt innsyn i hva Julia tenker rundt dette. Kontakten med Norge har tydeligvis vært rammet av krigen og en kan vel bare tenke seg hvor bekymret de har vært for hverandre på hver sin side av havet. Og pandemier fantes også før i tiden. Spanskesyken som Julia skriver om varte fra 1918 til 1920 og det døde mellom 50 – 100 millioner mennesker. Julias barn begynner å vokse opp og dagens bilde er av hennes sønn Olaf Egbert. Når folk gikk til fotograf på den tiden var det mye fantasifull kulisser. Automobiler var ennå ikke for hvermannsen. Olaf er bak rattet med hans far i baksetet. Staslige karer.
West Garrison Angel Island Cal. Desember 8de 1918
Kjære foreldere og søskende
Glædelig jul og godt nytaar
Jeg har ventet saa paa brev ifra dere men posten blir vist ofte borte paa vejen, men nu da krigen er over og posten nu ikke mere har til at blive sensord saa vil den nok herefter komme hurtigere frem og mere sikert. Ja nu hvordan har de haft det, det har nok vært dyre tider i Norge ogsaa og verst har det nok vært for de lande som maa indføre saa meget ifra udlandene og da paa grund af denne frygtelige krig ikke kunde inføre det som var nødvendigt. Ja herover ved vi næppe af forsagelse. Nok af mad om vi maatte spare paa de levnets midler som skulde sendes over til Europa saa vaar der nok af andre stoffer som ikke skulde sendes derover til at føde landets befolkning. Landet organiserte sig til sparsommelighed saa snart som dette land blev inviklet i krigen og vil vedholde den ordning til en vis grad til de lande derover kan komme tilbage til de normale forhold. Alt her i landet er saa dyrt men saa er også lønningene for alt arbejd ogsaa paa høyderne. Her i landet har denne fryktelige influenza kostet mange menneskeliv. I de større byer har det vært flere tusen som har død og i tusenvis af syge saa det har vært frykteligt at tænke paa. Vi er alle friske og har det godt. Carrie er jeg bange for vil ha til at bruge krykker en god tid . Hun har maaske skrevet siden hun kom hjem fra hospitalet hun var der tre maaneder. Antager at de har faat det brev jeg skrev efterat jeg var der oppe. Jehg kan ikke tænke på noget mere at skrive om saa jeg vil slutte med en kjærlig hilsning til dere alle . Hils slægtninger haaber at de alle er friske og har det godt. Lev da vel. Fra Julia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar