onsdag 1. februar 2023

18. desember 2022

 Det er 18. desember og det er søndag. I dag er det sikkert mange som kjenner på alt man skulle ha gjort før jul. Her i huset har vi et avslappa forhold til jul i år. Som alltid sier fruen i huset stadig at i år skal ikke all pynten frem og som hvert år nikker gubben og er enig mens han egentlig godt vet at når julaften er her så er alle fruens juleesker tomme og huset er julepynta fra innerst til ytterst. Sånn har det jo alltid vært. Et lite stykke ribbe ligger i nederste skuffen i fryseskapet og det er nok kaker i boksene til at vi skal kunne servere julekaffe med julestil. Jul blir det åkke som.

Dagens brev er skrevet i 1932. Det er et julebrev fra Julia og det er ganske kort. Vi er nå inne i de harde 30 åra som vi sier på norsk . Dette var en verdensomspennende økonomisk nedgangstid i første del av 30 åra. Amerikans økonomi hadde i flere år vært i det vi kaller resesjon, altså en økonomisk nedgang. Men mange sier at starten på depresjonen startet med børskrakket på Wall Street i 1929. Følgene av krakket og depresjonen i USA spredde seg fort til europeiske industriland. Og flere land opplevde sammenbrudd i banksystemet. For Julias familie merket de arbeidsledighet og lite penger . Brevet bærer litt preg av en knapphet som ikke ligner Julias tidligere fortellerevne. Carrie skriver ikke brev i denne perioden. I hvert fall skriver hun ikke til sin bror eller mor. Dagens bilde er av begge Julias døtre Olga og Clara.
San Francisco 8de december 1932
Glædelig jul og godt nytaar.
Kjære broder og mor med familie.
Ja tiden gaar fortere efter hvert som man bliver ældre. Især naar man deltar i mangt og meget udenomhjemmet og dets pligter. Skrivingen blir det saa lidet af til ældre jeg blir. Haaber alt er vel med dere der i Landrud, Ja mine tanker er daglig hos dig mor og min bøn til Gud for dig er at hans aand maa bringe glæde og fred i din sjæl. Saa må guds fred hvile over dere alle der i hjemmet. Vi er saa nogenlunde med helsen. Her i byen har det vært megen sygdom. Influenza har tat haart paa mangeog dertil kommer megen arbejdsledighet og nød. Egbert og Olga har vært uden arbejde og om der er arbejde er det ofte de ingen penge faar for sit arbejde. Jeg har tre norgesbreve at skrive i dag saa dette faar være nok for denne gang. Saa en venlig hilsning til dere alle . Det er som vanligt med Carrie havde brev her om dagen . Julia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar